Ontvang meldingen van nieuwe zoekresultaten

Sorteer op

Seat Leon Aanbod - Tweedehands en nieuw te koop

Informatie

Seat Leon


  • Vijfdeurs middenklasser van Seat
  • Gebaseerd op de Volkswagen Golf
  • Geïntroduceerd in 1999
  • Al 1 miljoen stuks van gebouwd
  • Snelle FR en Cupra-versies

Seat gebruikt erg graag stads- en plaatsnamen voor z’n modellen. Het is daarin overigens zeker niet de enige constructeur. De Leon is vernoemd naar een stad in het Noordwesten van Spanje, waar het merk overigens voor de rest geen echte link mee heeft. Het model werd voor het eerst geïntroduceerd in 1999 en groeide uit tot één van de best verkopende Seat-modellen. Niet verwonderlijk, gezien het zichzelf positioneert in wat ‘de kern van de markt’ heet. Het C-segment en het iets kleinere B-segment zijn de voertuigklasses waarin in Europa het meeste auto’s worden verkocht. Dat betekent echter ook dat de concurrentie - en dus ook de keuze voor wie een occasie zoekt - er erg groot is.

De compacte middenklasse van Seat

Al van meet af aan is de Leon gebaseerd op de Volkswagen Golf. Maar hij heeft zich altijd wat sportiever opgesteld als z’n Duitse orgaandonor. Vooral van de eerste generatie, die tot 2006 in de catalogus bleef, bepaalden erg fel gekleurde modellen het imago.

Een Leon van de eerste generatie werd gebouwd met alles van een amper 75pk sterke 1.4l benzinemotor tot een 2,8l V6 met 204pk voor de Cupra 4. Het cijfer in die naamgeving duidt overigens ook nog eens op de aanwezigheid van vierwielaandrijving. Elke diesel van de eerste generatie was exact 1.896cc groot. Een turboloze instapper (1.9 SDI) deed het met amper 68pk, maar de turboversies (1.9 TDI) schopten het tot 150pk.

De Tweede generatie Seat Leon

In mei 2005 startte Seat met de productie van de tweede generatie. Een product waarmee het bedrijf in alle eerlijkheid wat op twee benen hinkte. Enerzijds was deze Leon wat hoger en functioneler vormgegeven en neigt hij op vlak van structuur zelfs naar een monovolume. Anderzijds wilde Seat zich wel wat afzetten tegen het boy racer imago dat het had gecreëerd, maar sportiviteit niet helemaal aan de deur zetten. En daarom was deze Leon dus tegelijk hoger, maar had hij ook eigenschappen als gecamoufleerde achterste deurklinken waardoor hij er een beetje uitziet als een driedeurs, ook al is hij het niet.

De motoren zijn kleiner, maar moderner dan die van de eerste generatie. Daarom schopt de strafste uitvoering het zelf tot 310pk met een tweeliter viercilinder turbomotor. De instapper heeft minstens 86pk. Bij de diesels zijn er eerst nog wel 1.9 TDI’s, maar die worden in de loop van de carrière van dit model vervangen door een kleinere 1.6 TDI enerzijds en een iets grotere 2.0 TDI anderzijds. Het gaat dan om motoren met common-rail injectie eerder dan pompverstuivers. Die zijn efficiënter en vooral een stuk stiller.

De nieuwe Seat Leon

In 2012 kwam de derde generatie van de Seat Leon. Die staat nu op het MQB-platform van Volkswagen en is weer lager en lichter. Het motorenpalet is nog steeds erg uitgebreid en hoewel het gros van alle Leons verkocht wordt met eerder bescheiden motoren is deze Spanjaard nog steeds een auto voor mensen die graag een wat sportievere uitstraling willen. Z’n koetswerk heeft daarom scherpe lijnen en geaccentueerde wielkasten. Van deze Leon introduceerde het merk ook een break. Dat is voor het eerst.

Alternatieven voor de Seat Leon

Zoals gezegd heeft u in het C-segment keuze te over. Het loont in elk geval de moeite om te vermelden dat een VW Golf, Skoda Octavia en (duurdere) Audi A3 op technisch vlak nagenoeg identiek zijn. Het imago is dat echter niet. Wie een Leon overweegt, zal daarom ook niet kijken naar een Toyota Auris, maar veeleer een Honda Civic overwegen. Of een sportieve Opel Astra. Of de uitstekend rijdende Ford Focus.

Een occasie Seat Leon kopen

Op 2dehands.be vindt u honderden occasie Seat Leons. Al vanaf € 2.000 kan u er één op naam laten schrijven. Dat is dan uiteraard een wat ouder exemplaar. Voor een Leon van de tweede generatie bent u gauw € 9.000 en meer kwijt. En de recentste exemplaren pieken tot € 20.000 en meer. Breaks en benzines zijn het zeldzaamst. Ruim twee derde van het aanbod bestaat uit dieselversies.